Werk en arbeidsongeschikt

Als u net arbeidsongeschikt bent, maakt u in korte tijd veel mee. Zo gaat u  naar de keuring van UWV. Zij stellen vast voor hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent. Dat ene cijfer kan veel betekenen voor uw toekomst en uw inkomen. Dan is het moeilijk om in onzekerheid te moeten wachten. Wij begrijpen dat en helpen u daarom graag. Dit doen wij niet alleen door te kijken of we uw inkomen aan kunnen vullen. We helpen u ook om weer uw draai te vinden. Daarom bent u bij ons verzekerd.

De afgelopen twee jaar moest uw werkgever uw loon voor een deel doorbetalen. Na twee jaar ziekte stopt dit. Mogelijk krijgt u daarna een uitkering van UWV en een aanvullende uitkering van NV schade.

Heeft u vragen over uw inkomen? Onze adviseur helpt u graag bij uw vragen.

Wanneer krijg ik een uitkering van UWV?

Of u in aanmerking komt voor een uitkering van UWV hangt af van hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent verklaard. Als u bijna twee jaar ziek bent, krijgt u een brief van UWV over de keuring.

 Lees meer over de uitkering van UWV.

Krijg ik een uitkering van NV schade?

Naast een uitkering bij UWV heeft u mogelijk ook recht op een aanvullende uitkering van NV schade. De hoogte van uw uitkering hangt af van het percentage dat u arbeidsongeschikt bent verklaard en welke verzekering u bij ons heeft afgesloten. In de cao is opgenomen dat uw werkgever u meteen aanmeldt bij de WIA-werknemersverzekering van NV schade. 

 Lees meer over wanneer wij uitbetalen

 Ga direct naar het stappenplan voor het aanvragen van een uitkering

Hieronder vindt u meer informatie over uw WIA-werknemersverzekering.

Ik ben 15-35% arbeidsongeschikt verklaard

U heeft recht op een uitkering van NV schade als u bij ons verzekerd was op uw eerste ziektedag én als u nog aan het werk bent. Met deze uitkering kunt u een aanvulling krijgen tot 100% van uw oude loon. Deze uitkering is op basis van uw loon tot € 55.927. Dit is het maximum sociale verzekeringsloon (SV-loon) in 2019. 

Deze uitkering krijgt u;

      Maximaal 7,5 jaar
      Tot u werkloos wordt
      Tot u weer gekeurd wordt door UWV en niet meer 15-35% arbeidsongeschikt bent​   
      Bij een eerste ziektedag voor 2004: tot uw 65e.
      Bij een eerste ziektedag na 2003: tot uw AOW-leeftijd (max. 67 jaar*).

*Mogelijk is uw AOW-leeftijd hoger dan 67 jaar. Vanuit NV schade willen we uw uitkering dan doorbetalen tot uw AOW-leeftijd als de financiële situatie van NV schade goed genoeg is en dit dus toelaat.

Ik ben 35-80% arbeidsongeschikt verklaard

U heeft recht op een uitkering van NV schade als u bij ons verzekerd was op uw eerste ziektedag. Met deze uitkering kunt u een aanvulling krijgen tot minimaal 70% van uw oude loon. Deze uitkering krijgt u als u geen loongerelateerde uitkering van UWV meer ontvangt, maar een loonaanvullings- of vervolguitkering. De uitkering is op basis van uw loon tot € 55.927. Dit is het maximum sociale verzekeringsloon (SV-loon) in 2019. 

Deze uitkering krijgt u;

      Tot u weer gekeurd wordt door UWV en niet meer 35-80% arbeidsongeschikt bent.    
      Bij een eerste ziektedag voor 2004: tot uw 65e.
      Bij een eerste ziektedag na 2003: tot uw AOW-leeftijd (max. 67 jaar*).

*Mogelijk is uw AOW-leeftijd hoger dan 67 jaar. Vanuit NV schade willen we uw uitkering dan doorbetalen tot uw AOW-leeftijd als de financiële situatie van NV schade goed genoeg is en dit dus toelaat.

Wanneer krijg ik geen uitkering? 

Heeft uw werkgever u niet aangemeld?

Als uw werkgever u niet heeft aangemeld, dan bent u niet verzekerd. Ook als de premie niet betaald is, bent u niet verzekerd.

Bent u minder dan 15% of meer dan 80% arbeidsongeschikt?

 Als u minder dan 15% of meer dan 80% arbeidsongeschikt bent, ontvangt u geen uitkering van NV schade.

 Bent u meer dan 80% arbeidsongeschikt en kunt u niet meer kunt werken? Dan vult de IVA-uitkering van UWV uw inkomen aan tot 75% van het loon op uw eerste ziektedag. Dat is meer dan de 70% die NV schade kan bieden. Daarom krijgt u dan geen uitkering.

Verdient u meer dan € 55.927 in 2019? En heeft u alleen een WIA-werknemersverzekering?

Met uw WIA-werknemersverzekering bent u verzekerd tot het maximum sociale-verzekeringsloon. In 2019 is dat € 55.927. Verdient u meer? Dan kan uw werkgever een aanvullende verzekering bij NV schade afsluiten.

 Ga naar de pagina 'Verzekeren bij NV schade' voor meer informatie.

Als u ziek of arbeidsongeschikt raakt, komt er veel op u af. U moet opeens veel regelen. U moet onder meer een uitkering aanvragen bij UWV en bij NV schade. Onze adviseur arbeidsongeschiktheid helpt u graag daarbij. Dit is helemaal gratis.

Hoe vraag ik een uitkering aan bij UWV?

Als u bijna twee jaar ziek bent, ontvangt u van UWV een brief over de keuring. Tijdens de keuring bepalen zij voor hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent. Het hangt af van dit percentage of u recht heeft op een uitkering.

 Lees meer over het aanvragen van een uitkering bij UWV.

Hoe vraag ik een uitkering bij NV schade aan?

Heeft u na twee jaar uw keuring gehad bij UWV? Dan kunt u een uitkering aanvragen bij NV schade. De hoogte van uw uitkering hangt af van het percentage dat u arbeidsongeschikt bent verklaard en welke verzekering u bij ons heeft afgesloten. Wij helpen u graag bij het aanvragen van een uitkering bij NV schade. We lopen hier dan stap voor stap met u doorheen. 

 Lees hier meer over wanneer wij uitkeren.

 Bekijk hier ons stappenplan. 

Als u het aanvragen van een uitkering liever zelf doet, kan dat natuurlijk ook. Vult u dan het online aanvraagformulier in en stuur deze per mail of post aan ons op.

Verandert er iets aan uw werk of inkomen? Het is belangrijk dat u wijzigingen doorgeeft. Niet alleen aan UWV maar ook aan NV schade. Ontvangt u een brief van UWV over een wijziging in uw WGA-uitkering? Stuur dan een kopie van deze brief naar NV schade. Dan kijken wij of uw uitkering bij ons ook wijzigt. Heeft u vragen? Heeft u een wijziging? Neem dan contact met ons op 

Welke wijzigingen geef ik door?

Wijzigingen geeft u door wanneer:

  uw arbeidsongeschiktheidspercentage verandert;
  u een brief ontvangt van UWV over een wijziging in uw uitkering;
  de hoogte van uw uitkering bij UWV verandert;
  u meer of minder uur gaat werken; 
  u stopt met werken.

Uiterlijk binnen tien werkdagen nadat u een wijziging heeft doorgegeven, sturen wij u een reactie.

Verhuizen

U hoeft meestal niet apart door te geven dat u verhuisd bent. Als u uw adreswijziging doorgeeft aan uw gemeente, krijgen wij hier automatisch bericht van. Heeft u toch vragen? Neem dan contact met ons op.

  verhuizingen hoeft u niet door te geven.

Overlijden

U hoeft meestal niet apart door te geven dat uw partner of familielid overleden is. Als het overlijden gemeld is bij de gemeente, krijgt u binnen enkele weken bericht van ons over de afwikkeling van de verzekering. 

  overlijden hoeft u niet door te geven.

Bent u arbeidsongeschikt? Wilt u graag weer aan het werk? Niet iedereen weet hoe ze dat aan moeten pakken. Onze casemanagers staan klaar om u te helpen weer parttime of fulltime aan het werk te gaan.

 Bekijk hier hoe onze casemanagers u kunnen helpen 

Wanneer u op uw eigen tempo weer gaat werken of ‘re-integreren’ heeft dat veel voordelen. U doet meer contacten op en uw totale inkomen kan hoger worden. Wilt u weten hoeveel u dan ongeveer krijgt? Bekijk hier rekenvoorbeelden.

 Heeft u vragen over hoe u weer aan het werk komt? U kunt altijd contact met ons opnemen. Wij helpen u graag. 

                                                                   Op dit moment begeleidt NV schade
                                                                          bijna 500 mensen bij het vinden van

                                                                         werk of andere mogelijkheden. 

                                                                                 

Voor vragen of advies kunt u contact opnemen met onze Adviseur Arbeidsongeschiktheid. We kijken graag met u mee. En natuurlijk doen we dat gratis.

 Wilt u meer weten over de periode waarin u langer dan twee jaar ziek bent? Bekijk dan onderstaande video.

Wilt u meer weten over de Wet Inkomen naar Arbeidsvermogen? Bekijk dan onderstaande video.

 Wilt u meer weten over het aanvragen van een uitkering bij NV schade? Bekijk dan onderstaande video.

 Wilt u meer weten over het doorgeven van wijzigingen aan NV schade? Bekijk dan onderstaande video.